Alla flyger själva för första gången någon gång. Första gången blir det lätt nervöst, även om det inte är första gången man flyger. Vi har sammanställt våra fem bästa tips för vad yngre resenärer bör tänka på vid sitt första äventyr.

Pengar, miljö och tid är bara några av alla saker som är bra att ha koll på innan du kliver på flyget. Läs vidare och se till att du har koll på läget.

Köp ungdomsbiljetter – spara pengar och miljö

Många flygbolag erbjuder ungdomspriser under en viss ålder. Det innebär i många fall prismässiga fördelar, men kan också medföra andra förmåner.

SAS koldioxidkompenserar till exempel sina ungdomsbiljetter. BRA erbjuder möjligheten att betala extra motsvarande den mängd biobränsle som går åt för sträckan.

Ta med en powerbank

Planerar du liksom många andra att använda din mobil eller surfplatta under resan som underhållning? Då kan det vara smart att ta med en powerbank.

Somliga flygplan erbjuder någon form av eluttag vid varje säte, men det gå aldrig att räkna med. Var därför på den säkra sidan och ta med en egen extra strömkälla som du kan använda i nödfall. Behovs den inte på flyget kan den ändå komma till användning när ni väl har nått destinationen.

Nyttja biljetten till fullo

Pengar är ofta en bristvara för den yngre generationen. Var därför noga med att se över vad som ingår i din biljett och utnyttja det.

Kanske ingår en måltid på flyget eller att du får välja plats i förväg? Har du betalt för det är det dumt att inte använda det, så se till att veta vad du har rätt till.

Planera in en stor tidsmarginal

Många oväntade förhinder kan dyka upp i samband med en flygresa. Taxin kan fastna i trafiken, terminalen kan vara svår att hitta eller så kanske du försover dig en halvtimme.

Planera därför alltid dina flygresor med en god marginal tidsmässigt. Det är alltid bättre att vara på plats tidigt än att komma försent. Det besparar dig även tidiga gråa hår.

Checka in hemifrån

Många flygbolag har anpassat sig efter tekniken och låter dig nu checka in upp till ett dygn i förväg. Det är en möjlighet värd att utnyttja, för att slippa långa köer och krångliga maskiner när du väl når flygplatsen.

Dessutom kan du få andra fördelar, såsom förtur till att välja plats. På så sätt kan du undvika de sämsta platserna. Är du osäker på vilka de sämsta platserna är, kan du ange flightens namn på SeatGuru, så visar de vilka de mest förmånliga platserna är på just ditt flyg.