Allt om resan

Här har vi sammanställt allt du behöver veta för att flyga med Sparrow Aviation. Är det någon information som du mot förmodan inte hittar här nedan? Tveka inte att kontakta oss!

Före resan

Bokning & Betalning

Sparrow Aviation tillämpar olika biljettklasser och vi rekommenderar alltid våra resenärer att läsa villkoren innan bokning så att biljettklassen passar ens resebehov. För full information gällande villkoren, vänligen klicka här.

Bokning av biljetter kan göras genom kundtjänst eller direkt här på www.sparrow.se. Vid ombokning eller avbokning hänvisar vi till kundtjänst – vänligen notera att kundtjänst är stängt under helger så har du bokat en resa på söndag och skulle vilja boka om måste du kontakta kundtjänst innan stängning på fredag. Kundtjänst nås på 0771-33 30 00 eller via kundtjanst@sparrow.se.

Betalning av biljetter kan göras med VISA, Mastercard eller American Express och ingen extra avgift tas ut vid betalning med betal- eller kreditkort. Sparrow Aviation tillämpar ett system med elektroniska biljetter vilket betyder att bokningsnummer och all nödvändiga information skickas till den e-post som uppges vid bokningstillfället.

Resebestämmelser

Sparrow Aviations Allmänna Transportvillkor reglerar resenärens rättigheter och skyldigheter gentemot Sparrow Aviation.

Sparrow Aviations villkor baseras och grundas i all väsentlighet på Montrealkonventionen av den 28 maj 1999, som genomförts inom EU genom förordning (EG) nr 2027/97, ändrad genom förordning (EG) nr 889/2002 och medlemsstaternas nationella lagstiftning.

Därtill kommer ytterligare bestämmelser om kompensation vid försenat eller inställt flyg, samt vid nekad ombordstigning, vilka följer av förordning (EG) nr 261/2004.


På flygplatsen

Terminaler

För resor från Stockholm Arlanda avgår vi från Terminal 3.
För resor från Kristianstad avgår vi från huvudterminalen.

Incheckning

Incheckning sker vid de manuella incheckningsdiskarna på flygplatsen. Det är även här du checkar in ditt bagage. Det är viktigt att du anländer till incheckningsdisken i god tid för att inte riskera missa ditt flyg. Nedan finner du gällande incheckningstider på respektive flygplatser. Kommer du för sent till incheckningen anses din biljett vara förbrukad och återbetalas inte.

Stockholm Arlanda - öppnar 60 och stänger 30 minuter innan ordinarie avgångstid.
Kristianstad Österlen - öppnar 60 och stänger 20 minuter innan ordinarie avgångstid.

Vid inrikes resor ska du kunna uppvisa giltig legitimation vid incheckningen. Sparrow Aviation frånsäger sig allt ansvar om passagerare nekas ombordstigning på grund av icke giltig ID-handling.

Säkerhetskontrollen

För att kunna passera genom säkerhetskontrollen på flygplatsen måste du kunna uppvisa en giltig biljett med utresa samma dag.

Vätskor
Vätskor, krämer, geléer och sprayer i behållare om max 100 ml får tas med i handbagaget. Samtliga behållare innehållandes vätskor måste medföras i en transparent återförslutbar plastpåse som totalt rymmer upp till en (1) liter. Påsen måste kunna förslutas helt och få plats i ditt handbagage.

Barnmat
Om du reser med ett spädbarn är du tillåten att medföra så mycket barnmat som behövs för din resa även om det överstiger den ordinarie begränsningen för vätskor. Vänligen notera att du ska kunna smaka på barnmaten.

Flytande mediciner
Det är tillåtet att medföra flytande mediciner som krävs för din resa, även om de överstiger 100 ml. Medicinen behöver heller inte rymmas i den transparenta påsen på en (1) liter men den ska vara redo att inspekteras av flygplatsens säkerhetspersonal.

Läs mera om detta på Transportstyrelsens hemsida.

Gate & Ombordstigning

Sparrow Aviation rekommenderar samtliga passagerare att anlända till gaten senast 30 minuter innan ordinarie avgångstid. Det är viktigt att du checkar in och infinner dig vid gaten i tid för att inte riskera missa ditt flyg.

Sen ankomst till gaten resulterar i att du nekas ombordstigning – din biljett anses då förbrukad och kommer inte att återbetalas.


Bagage

Incheckat, hand- & specialbagage

Det ingår alltid ett (1) incheckat bagage och ett (1) handbagage när du reser med Sparrow Aviation. För full information gällande bagageregler, vänligen klicka här.

Specialbagage som innefattar exempelvis sportutrustning, vapen, hund/katt, barnvagn, bilstol, rullstol etc. kan Sparrow Aviation i de flesta fall transportera (extra avgifter kan tillkomma). För mer information och kostnader gällande specialbagage, vänligen klicka här.

Vänligen kontakta kundtjänst innan ni bokar er resa med specialbagage.

Otillåtna föremål

EU-kommissionen har beslutat att vissa föremål är förbjudna att ta med ombord för att kunna garantera en hög flygsäkerhet.

En lista med förbjudna föremål finns att studera på Transportstyrelsens hemsida.


Särskilda behov

Ensamresande barn

Barn mellan 5 och 12 år är välkomna att resa med Sparrow Aviation utan sällskap av förälder/vuxen.

Innan avresa skall dokumentet Hanteringsdokument för ensamresande barn ifyllas i tre (3) exemplar. Vänligen ta med samtliga kopior till incheckningen dit ni rekommenderas att ankomma minst 45 minuter före avgång. Undertecknad förälder/målsman får inte lämna flygplatsen innan flighten avgått.

Kostnad för ensamresande barn är 250 kronor per enkel resväg, utöver ordinarie biljettpris.

Resa med spädbarn (0-23 månader)

Barn upp till två år räknas som spädbarn och reser utan kostnad med Sparrow Aviation. Ett spädbarn per vuxen är välkommen att resa och då i den vuxnes knä. Bagagereglerna för ett spädbarn är ett (1) incheckat bagage à 20 kg. Med hänsyn till barnets hälsa medges resa ej för barn yngre än sju dagar.

Resa med djur

Transport av djur måste ske i en mjuk och vattentät transportväska i vilken hela djuret får plats, kan stå upprätt samt vända sig om i väskan. Transportväskan skall placeras under stolen framför passageraren som djuret tillhör. Sparrow Aviation har ingen möjlighet att tillhandahålla transportväska. Vid resor med djur tilldelas passageraren ett säte längst bak i flygplanet.

Information om transportbur:
Maximalt mått: 40x25x23 cm
Maximal vikt (inkl. djur): 8 kg

Vid resa med djur tillkommer en extra avgift på 150 kronor per enkel resväg.

Flyga under graviditet

Sparrow Aviation har av säkerhetsskäl begränsningar för hur långt in i graviditeten du tillåts flyga. Sparrow Aviation rekommenderar även att du tar kontakt med ditt försäkringsbolag för att ta reda på i vilken omfattning försäkringen gäller i samband med flygresor under graviditet.

Fram till 8 veckor innan förlossning - reser utan restriktioner.
Fram till 4 veckor innan förlossning - för resor krävs läkarintyg.
Mindre än 4 veckor innan förlossning - med hänsyn till säkerhet tillåts inga resor.

Allergi

Om du är födoämnes/matallergiker eller pälsallergiker så är det viktigt att du meddelar Sparrow Aviation detta genom att kontakta kundtjänst innan bokning av resa.

Nedsatt rörlighet

För att försäkra dig om att du får den hjälp du är i behov av bör du anmäla detta till Sparrow Aviations kundtjänst direkt vid bokning. Assistans måste bokas minst 24 timmar i förväg.

Här nedan kan du läsa mer om vilken typ av assistans Sparrow Aviation kan erbjuda:

WCHC (cabin)
Passageraren är helt orörlig; kräver rullstol till/från flygplanet och måste bäras uppför/nedför trappor och till/från flygsätet.

WCHS (steps)
Passageraren kan inte ta sig uppför/nedför trappor, men kan ta sig på egen hand till/från flygsätet. Han/hon kräver rullstol till/från flygplanet och måste bäras uppför/nedför trappor.

WCHR (ramp)
Passageraren kan ta sig uppför/nedför trappor samt till/från flygsätet på egen hand. Han/hon kräver rullstol till/från flygplanet.

Resa med assistent

Du måste resa med en assistent om du:

- är blind och döv
- har en intellektuell funktionsnedsättning eller utvecklingsstörning som kräver assistans
- inte förmår att förstå och reagera på säkerhetsinstruktioner från personalen

Detta bör anmälas till kundtjänst direkt vid bokning.


Ombord

Catering

När du reser med oss har du möjlighet att köpa frukost, fika samt drycker. Kaffe och te bjuder vi alltid på.

Vi prioriterar att kunna erbjuda varor som är närproducerade och därför är vi stolta över att ha inlett ett samarbete med Conditori Duvander i Kristianstad. Måndag till torsdag fram till klockan 09.00 har du som resenär möjlighet att köpa en dagsfärsk surdegsbaguette ombord våra flygningar. För fullständig meny, vänligen klicka här

Hämta ditt kvitto

Om du har köpt mat och dryck ombord hos oss kan du få kvitto på ditt köp i efterhand, vänligen klicka här och fyll i uppgifterna.


Efter resan

Kvarglömt ombord

Det är passagerares individuella ansvar att se till att man tar med sig alla tillhörigheter då man lämnar flygplanet och flygplatsen. Sparrow Aviation tar inte ansvar för kvarglömda tillhörigheter ombord eller på flygplatsen. Har du glömt något ombord på flygplanet eller flygplatsen, vänligen kontakta kundtjänst.

Försenat & Skadat bagage

Skulle ditt bagage bli försenat ansvarar Sparrow Aviation att inom skälig tid transportera ditt bagage till din slutdestination. Det är passagerarens ansvar att anmäla den försenade väskan direkt vid ankomst eller senast inom sju dagar efter ankomst. Efterföljs inte detta har Sparrow Aviation ingen skyldighet att transportera bagaget till din slutdestination.

Har ditt bagage skadats under transporten ska en anmälan göras direkt på ankomstflygplatsen. Om du hunnit lämna flygplatsen kan en anmälan göras senast inom sju dagar från ankomstdatum. Det är passagerarens ansvar att anmäla den skadade väskan och Sparrow Aviation har ingen ersättningsskyldighet om inte detta efterföljs.

Här anmäler du ditt försenade/skadade bagage:
Stockholm Arlanda Airport - Aviators ankomstservice i Terminal 4
Kristianstad Österlen Airport - ankomstservice i Huvudterminalen

Försenat/Inställt flyg & Nekad ombordstigning

Vid försenat/inställt flyg eller nekad ombordstigning följer Sparrow Aviation Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 261/2004 om fastställande av gemensamma regler om kompensation och assistans till passagerare vid nekad ombordstigning och inställda eller kraftigt försenade flygningar. För mer information gällande passagerarens rättigheter vid försenat flyg, klicka här.