Olika platser i Sverige täcks olika bra av operatörernas täckning. Det kan därför vara svårt att veta vilken du bör välja som ihärdig inrikesresenär. Vi har därför samlat tre aspekter att ha i åtanke när du ska välja rätt operatör.

Den som rör sig mycket inom landet kan lätt få problem med täckningen. Vad du då bör se till är vilket nät som operatören använder sig av.

Tänk på nätet

Alla operatörer har så kallade täckningskartor över var täckningen är som starkast och var basstationerna finns. Genom att jämföra dessa kan man se vilka som erbjuder bra täckning i stan, och på landet. Somliga operatörer har bra täckning i bådadera, medan andra bara har i den ena.

Även väderstrecken kan spela en roll då operatörer som har lite sämre täckning ofta är glesare längre upp i norr. Somliga operatörer, till exempel Telia, tenderar att vara stabila även norrut.

Du som reser mycket inrikes bör därför kolla på täckningskartorna. Om du vet på ett ungefär var du kommer röra dig kan du zooma in och kika specifikt på det området. Om du föredrar spontana äventyr i vårt avlånga land kan det istället vara bättre att sikta in sig på ett mer generellt bra nät. På så sätt kan du vara redo för vad som helst.

Hitta rätt operatör

Operatörerna delar ofta nät. Exempelvis har Halebop samma nät som Telia, trots att de är en lågkostnadsoperatör.

Om du suktar efter ett bra nät kan det därför vara värt att kolla på vilka som delar på det. Finns en lågkostnadsoperatör med kan du sänka dina kostnader, men få samma fördelar.

Kanske har en av dem studentrabatt, eller seniorrabatt, som du kan utnyttja och komma undan billigare. På så sätt kan du enkelt komma iväg på ännu fler inrikesäventyr.

Välj bästa fördelarna

Operatörerna har beroende på målgrupp och prisklass olika extrafinesser som kan vara bra att ha koll på. Det kan nämligen också vara med och avgöra vilken operatör som är rätt för dig.

Saker såsom exempelvis surfmängd är dock bra att fundera över. Om du spenderar mycket av din tid på resor kan en större surfpott vara värd att överväga. I somliga fall erbjuder flygplatser wi-fi, men i och med inrikesflygens storlek är det inte alltid ett alternativ.

Skulle du fastna någonstans kan det därför vara bra att ha mer hellre än mindre. Allt fler viktiga dokument och ID-handlingar tenderar dessutom att ligga online nu, vilket gör det ännu viktiga att ha internetuppkoppling var du än är.

Är du en mer sporadisk flygresenär kanske det istället är bra att kunna spara surf. På så sätt har du mycket när du behöver det, och behöver inte oroa dig för att det går till spillo den tid du spenderar hemma.